Artikels
Reportages
Thumb thisisfourchette wijndomein antinori header2

Eeuwenoude traditie in het wijnhart van Toscane.

Wijnhuis Antinori nel Chianti Classico rust op een eeuwenoude traditie van wel 360 jaar.

leestijd: 20min

In het kloppende wijnhart van Toscane, tussen Firenze en Siena, ligt zonder twijfel het meest unieke wijnhuis van Italië. Al 26 generaties lang is de familie Antinori verslingerd aan het maken van wijn.

Story wijndomein antinori 2
Story wijndomein antinori 6

In 2012 besloten ze om dit proces toegankelijk te maken voor het publiek met de bouw van een hypermodern wijnhuis. Marco Casamonti’s ontwerp houdt het midden tussen een kunstzinnige sculptuur en een mysterieus ruimteschip. Inmiddels is het gebouw een landmark geworden die je vanaf de snelweg ten zuiden van Firenze subtiel tussen de heuvels ziet opdoemen. De architect wilde een ‘onzichtbaar’ gebouw maken dat volledig zou opgaan in het landschap. Met een façade die twee horizontale, elegante lijnen trekt door het gebied, sensuele ronde vormen en een organische spiraal die de drie verdiepingen verbindt, is Casamonti in zijn opzet geslaagd.

Story wijndomein antinori 7
Story wijndomein antinori 10
Antinori 1

Natuurlijke materialen als hout en terracotta domineren het interieur, terwijl het uitzicht over de weelderige wijnranken en zachtgroene olijfbomen de natuur naar binnen haalt. De wijnproductie gebeurt op de onderste verdiepingen, met de kelder als stille, heilige bewaartempel. Boven vind je een museum, een kunstgalerie (de Antinori’s verzamelen al bijna even lang kunst als dat ze wijn maken), een bibliotheek en een rooftoprestaurant dat geraffineerde maaltijden koppelt aan de spectaculaire wijnen. Antinori biedt in de streek ook drie tours aan. Voor foodies is er de gastronomische tour waarin een sterrenchef op diverse schitterende locaties verschillende menu’s serveert. Al dat lekkers proef je met zicht op de wijngaarden die beplant zijn met Chianti Classico’s meest kenmerkende druif, de sangiovese, maar ook met andere historische druivensoorten als de colorino en de mammolo.

Antinori 2