Artikels
Interieur & design

Davy Schellemans

In zijn restaurant Veranda in Antwerpen kookt chef Davy dagelijks in een inox keuken, maar thuis gooit hij het over een andere boeg. Zijn ideale keuken is vooral gezellig, open en esthetisch.

leestijd: 20min

Davy: "Wij hebben thuis twee jaar lang geen keuken gehad en kookten daarom maar beneden, in de keuken van het restaurant. Enerzijds omdat het budget op was, maar ook omdat ik vind dat maar heel weinig mensen echt mooie keukens ontwerpen. Via Instagram ben ik de keukens van PJ Mares op het spoor gekomen: het was liefde op het eerste gezicht. Ik hou van mooie dingen in het leven en de combinatie tussen design en kwaliteit sprak mij erg aan. Zij hebben toen voor ons een keuken op maat ontworpen. Die mocht absoluut niet industrieel zijn. Als je van ’s ochtends tot ’s avonds in een inox keuken staat te werken, is dat het laatste wat je bij je thuis wil. Samen met PJ Mares zijn we op zoek gegaan naar wat paste bij onze woning. Uiteindelijk is het een open, zwarte keuken geworden met kleuraccenten in wit, pastel, groen en messing. Vooral niet te druk. Het werkblad is van marmer. In plaats van één grote koelkast hebben wij twee kleine koelkasten, omdat we de keuken laag wilden houden.

Om die reden is ook de dampkap verwerkt in de inductie en hangt ze er niet boven. Zo vormt de keuken één lijn: vrij minimalistisch. In het restaurant werk ik op inductie en dat wilde ik onze eigen keuken ook. Gas is wel tof, maar het is vuil en je kampt met warmteverlies. Ook het onderhoud ervan is niet zo praktisch. Maar ik wilde wel met draaiknoppen kunnen werken om toch een beetje het gevoel van gas te hebben. Drukknoppen vind ik verschrikkelijk. Waar de keuken in het restaurant vooral functioneel moet zijn, moet onze eigen keuken vooral gezellig zijn. Als ik thuis kook op mijn vrije dagen, duurt dat langer, drinken we er een glas wijn bij. Kortom, je wil je op je gemak voelen. Dat lukt zeker in onze keuken. Als ik ’s morgens een kop koffie drink, kan ik nog altijd naar mijn keuken kijken en er echt gelukkig van worden."

Davy Schellemans foto Wouter Maeckelberghe