Artikels
Interieur & design

Culinaire broers met een feeling voor interieur

Benoit & Bernard Dewitte

leestijd: 20min

De broers Benoit en Bernard Dewitte runnen het gelijknamige sterrenrestaurant in Zingem, maar delen met dezelfde fijngevoeligheid nog een passie: interieur. “We kregen de liefde voor interieur van ons mama mee. Soms komen we thuis en richten we alles opnieuw in. Benoit doet dat snel en op het gevoel. Bij mij kan dat dagen duren”, aldus Bernard.

20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 81
20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 130

charmant & compact

Op een boogscheut van restaurant Benoit & Bernard Dewitte in het pittoreske Zingem wonen Benoit en zijn vrouw Geraldine. Hun herenwoning in het centrum van Kruisem doet met haar spierwitte gevel begroeid met blauweregen al even Provençaals aan als het sterrenrestaurant. Veertien jaar woont het koppel hier ondertussen en in die jaren kwamen ook zoon Oscar en dochter Colette erbij. Ook Bernard vond tien jaar geleden zijn thuis in hetzelfde dorp in Oost-Vlaanderen. Samen met zijn echtgenote Stephanie stripten en verbouwden ze een charmante arbeiderswoning. Ze wonen er samen met hun twee dochters Clémence en Madeleine. De broers kozen allebei bewust voor een compacte woning met een kleine tuin. Bernard: “We hebben een intensieve job. Als ik thuis ben, wil ik geen slaaf zijn van mijn eigen huis. Dan houden we het liever gezellig en nodigen we vrienden uit.” Ook het minituintje van Benoit en Geraldine vormt dikwijls het decor voor feestjes. Gecounterd door een hoge muur van weelderig groen staat er een verzameling outdoordesign, maar de favoriete plek van Geraldine is de hangmat. Daartegenover installeerde Benoit onder een overdekte schuur een bar en zithoek met rustieke wabi-sabilook.

20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 111
20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 158

Objets trouvés

Ook Geraldine is thuis in de interieurwereld. Ze is de oprichtster van de Objet Trouvé-winkels in Kortrijk, Knokke en Brussel en deed in eigen huis de liefde voor natuurlijke materialen zegevieren in een minimalistische, Scandinavische stijl. En overal – hoe kan het ook anders – is het huis bezaaid met fijne objets trouvés, kleine schatten die het koppel van overal haalt. Benoit: “We zijn niet gehecht aan onze spullen, maar zouden ze evenmin wegdoen. Heel contradictorisch, nu ik het zo bedenk. Soms steek ik dingen weg, en haal ik andere weer boven. Soms zie ik iets leuks in de showroom van Geraldine, en zetten we dat voor een paar maanden in het restaurant.

En heel vaak ruil ik meubels of decoratie met mijn moeder. Niets blijft hetzelfde. Dat is zeker hier zo, maar ook in het restaurant. Het is een komen en gaan van het interieur.” Geraldine vult aan: “We houden ervan om spullen aan te schaffen die je kan verplaatsen. Ook professioneel creëer ik graag basic interieurs, die vervolgens gepimpt kunnen worden met tof servies, kussens, een lamp, enzovoort. Dat geeft de interieurs de ruimte om te evolueren.” En hoewel Geraldine van interieurs haar beroep maakte, is het thuis Benoit die decoreert. “Soms kom ik thuis, en heeft Benoit alles een nieuwe plaats gegeven. Dan heb ik plots een nieuw huis. (lacht) Zo was het ook Benoit die Colettes kamer voor haar tiende verjaardag herinrichtte. Hij sleepte vijf vuilniszakken naar buiten, maar het resultaat mag er zijn!”

20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 1

Ook ten huize Bernard en Stephanie is het de man die de interieurbeslissingen neemt. “Ik kan ’s nachts thuiskomen en alles veranderen”, aldus Bernard. “Dan zet ik alles overhoop en kan het enkele dagen duren voor alles weer in zijn plooi valt.” Vaak is de trigger een boek of een reis die het koppel inspireert. Stephanie: “Ik ben mee met hem gegroeid in zijn liefde voor interieur.

Bernard heeft er een natuurlijke feel voor, maar ik zou wel eens zottere keuzes durven maken.”

20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 268
20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 85

Sereen en authentiek

Hoewel vooral Bernard over het interieur van het restaurant gaat, ontfermt de hele familie zich over nieuwe aanwinsten en ideeën. “Sinds kort gebruiken we in het restaurant geen tafelnappen meer”, vertelt Benoit. “Er staan nu enkel kleine, houten bordjes, onze kaarthouders en bloemen van het veld op tafel. We gaan voluit voor een serene, authentieke look. Een detail misschien, maar we zijn ook lang op zoek geweest naar elegante tassenhouders voor de dames. Op reis naar Lyon hebben we uiteindelijk de juiste exemplaren gevonden. We nemen graag de tijd om de juiste spullen te vinden. Dat maakt de voldoening alleen maar groter.”

20190821 Benoit en Bernard de Witte Chantal Arnts 192

IKEA-keuken

Tijdloos en authentiek. Het zijn kernwoorden die zowel op de keuken als op de interieurs van de Dewitte-broers van toepassing zijn. Hoewel er kleine nuanceverschillen merkbaar zijn. “Net zoals Benoit hou ik van een huiselijk, warm interieur en ben ik zot van kleine vondsten met een verhaal, maar ik ben wel een grotere vintagefanaat.” Het is duidelijk dat de broers zich graag laten omringen door mooie spullen, en die hoeven niet per se duur te zijn. “Thuis hebben we een IKEA-keuken, maar ik denk niet dat je dat ziet”, aldus Benoit. “Alleen als ik thuis kook, voor vrienden. (lacht) Dan mis ik mijn professionele keuken, is er niemand om mijn rommel op te ruimen, en durft het wel eens te escaleren.” Ook in het restaurant wordt weleens geïmproviseerd. Bernard: “Onze kaarthouders zijn gemaakt uit massief brons door een vriend en zelf stak ik onder een stronk hout wieltjes met als resultaat een bijzettafeltje dat perfect blendt in het restaurant.” Benoit stak zijn restaurantkeuken in een no-nonsense jasje met een parketvloer en veel planten en boeken en Geraldine droomt er dan weer van om haar eigen servies te ontwerpen. “Volgende week ga ik op bezoek bij een pottenbakker. Als ik een nieuw idee heb, dan kan ik daar als een bezetene aan werken. Die passie voor interieur zit erin gebakken, dat krijg je er niet zomaar uit. Dat is ook zo bij Benoit. Ons hele leven staat in functie van food en interieur. En zo hebben we het graag.”