Artikels
Hotspots
Marie Louise Munkegaard Kadeau Bornholm2017 01x 150dpi

BORNHOLM

FOODIEWALHALLA IN DEENSE WATEREN

leestijd: 20min

Vanachter het fornuis een eiland redden van de ondergang? Dat het kan, bewijst Bornholm, het aimabele Deense eilandje in de Baltische Zee. Haute cuisine op basis van het rijke aanbod aan lokale ingrediënten bezorgde Bornholm de status van culinaire hotspot en ideale get away voor topchefs wereldwijd. Reken daarbij het hoogste aantal zonuren van Scandinavië, de aantrekkingskracht voor surfers, een groot ecobewustzijn en een authentiek ansichtkaartsfeertje en je hebt een echte bucketlistbestemming op anderhalf uur van het Zweedse vasteland.

KADEAU

In 2007 keerde de komst van Kadeau het tij voor het vergeten Deense eiland Bornholm. Eilandbewoner en chef-kok Nicolai Nørregaard vestigde zich op het idyllische strand van Dueodde, durfde het aan om in te zetten op haute cuisine en werd beloond met een Michelinster en een artikel in The New York Times. Sindsdien verwelkomt hij naast de vele foodies ook tal van prominente gasten die met een privéjet hun weg naar het eiland vinden. Verwacht je aan een pure en rauwe keuken met de beste ingrediënten van het eiland, geserveerd in lokaal keramiek. Proef bijvoorbeeld een gekaramelliseerd botermelktaartje met de vruchtjes van de lokale sparrenboom of siroop van sleutelbloem, een plant die in de duinachtige gebieden van Bornholm groeit.

- Baunevej 18, Aakirkeby

NORDLANDET x SOMMER PONY

Boetiekhotel Nordlandet ligt in het noorden van het eiland, geeft uit op de zee en huisvest Sommer Pony, het recente, meer relaxte broertje van Kadeau en de spin-off van het populaire Kadeau in Kopenhagen. Hier komen natuur en design samen in een minimalistisch, monochroom interieur met open keuken en een menu zonder franjes. We lezen onder meer: ribeye met beenmergsaus of gezouten griet met gerookte ei, augurk en speltcrackers. Beneden serveert ‘Underbar’ uitstekend lokaal bier en fijne wijnen.

- Strandvejen 68, 3770 Allinge

Torvehal Bornholm Kulinarisk Ø 2018 fotograf Torben Ager TKA 2408 72dpi

TORVEHAL

Line Rix en Morten Pedersen richtten in Rønne de allereerste foodhall op. In het voormalige slachthuis stallen houten kraampjes en foodtrucks plaatselijke specialiteiten zoals wijn, kaas en brood uit. Of waag je aan Frødeboller van de Svaneke chocolaterie: torenhoge, met eiwit gevulde marshmallows op smaak gebracht met drop, gedroogde framboos en witte chocolade.

- Gartnervangen 6, 3700 Rønne

PENYLLAN BREWERY

De Deen Christian Skovdal deed jarenlang kennis op bij verschillende Belgische brouwerijen en opende daarna de Penyllan Brewery aan de oostkust van Bornholm. Je proeft en shopt er heerlijke craftbiertjes, vaak met lokale ingrediënten en altijd met een unieke smaak. Denk bier gerijpt op oude cognacvaten en gemixt met wilde, zwarte bessen.

- Havnevej 8D, Tejn

Kalasinterior19

KALAS

Het mooiste cafeetje van Bornholm ligt verborgen aan zee. Je kan er terecht voor de lekkerste ijsjes van het eiland: zelf gedraaid met melk van lokale koeien en op smaak gebracht met Bornholmse bessen en wilde kruiden. Topper: frisse komkommer- of grapefruitsorbet. Ga ’s avonds en mis zonsondergang niet!

- Strandpromenaden 14, 3770 Allinge

CHRISTIANSHOJKROEN

Van de noordkust met ruige, door wind en golven verweerde kliffen die steil uit de zee rijzen tot de duinen en fijne zandstranden van de zuidkust: nergens in Scandinavië zijn de landschappen zo divers als op Bornholm. Het binnenland van het eiland bestaat dan weer uit het uitgestrekte bos Almindingen. Daar vind je Christianshøjkroen. De felgele gevel van dit restaurant vormt de charmante omlijsting voor de creatieve, moderne keuken van de chef. Geel is trouwens ook de kleur van de Bornholmse klassieker ‘Sol over Gudhjem’ (zon boven Gudhjem). Het gerecht bestaat uit vers gerookte haring, geserveerd met uien en een heldergele eierdooier op zwart roggebrood.

- Segenvej 48, 3720 Aakirkeby

JOHAN BÜLOW LIQUORICE

In 2007 opende eilandbewoner Johan Bülow zijn eerste Lakridswinkel in Svaneke. Vandaag is het kleine, rustige dorpje met zijn felgekleurde houten huisjes het zoete centrum van Bornholm en Bülow de plaatselijke dropjesheld die drop pairt met onder meer koffie, amandelen, chocolade, habaneropepers, aardbeien of cranberrypoeder. Lakrids kan je ondertussen overal ter wereld kopen.

- Glastorvet 1, Svaneke 3740

HASLE RøGERIE

Bornholm staat bekend om zijn gerookte vis, die in de 19de eeuw door Schotse soldaten werd geïntroduceerd. Authentieke rookhuisjes liggen over het hele eiland verspreid, maar slechts een aantal werkt nog. Het rookhuisje in Hasle ligt vlak bij de kust en rookt nog zoals de traditie het voorschrijft. Je kan er aansluiten voor een rondleiding of in een prachtige setting op het terras proeven van de lokale delicatesse.

- Søndre Bæk 20, Hasle