Artikels
Editie 1

Stadslandbouw op hoog niveau

Tuinieren & dineren op het dak van de stad

leestijd: 20min

Het toppunt van zomer? Da’s eten op het dak van ons land, met de voetjes onder tafel en kraakverse ingrediënten binnen handbereik. Wij tuurden de skyline van onze grootsteden af en vonden de lekkerste adresjes die urban farming naar een hoger niveau tillen.

Rooffood

ROOF FOOD | GENT

Roof Food koppelt een stadslandbouwproject op het dak van Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge aan vegetarische catering. Hun nobele missie? Da’s ecologische voeding dichter bij het brede publiek brengen en tegelijk heel wat CO2 uitsparen. In de dakmoestuin van 500 vierkante meter staan meer dan honderd soorten kruiden, bloemen en gewassen. Roof Food levert het hele jaar door dakschotels aan bedrijven uit de buurt, maar tijdens de zomermaanden is de dakmoestuin ook de ideale setting voor een heerlijk dakdiner. Je kan er aanschuiven voor een vegetarisch vijfgangenmenu, bereid door chefs Nine en Aram.

Bedrijvencentrum De Punt
Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge

Pakt

PAKT | ANTWERPEN

Op een oude industriële site in het midden van ’t Groen Kwartier in Antwerpen brengt PAKT creatieve ondernemers en stadslandbouw samen. Op de daktuin van 1800 vierkante meter kan je het hele seizoen lang samen met boer Bram en Sjarel tuinieren. Via metalen trappen en loopbruggen passeer je langs de tomatenserre, kippenhoek, bijenkorven en fruitbomen. Er zwemmen zelfs karpers die voedingsstoffen leveren aan waterzuiverende planten. En de tuin staat in nauwe wisselwerking met de creatieve bedrijven op de PAKT-site. Daar kan je terecht voor heerlijke dakschotels, zoals pizza’s en rooftopsalades met de lekkerste biogroenten en kruiden vanop het dak. Extra mooi is de cradle-to-cradlefilosofie die hier als rode draad door de site loopt. Zo brandt Caff.nation koffie en gaan de vliesjes van de bonen als bodemverbeteraar naar de daktuin. Mooi toch?

Regine Beerplein 1, Antwerpen


Ferme2

FERME ABATTOIR | BRUSSEL

De stadsboerderij Ferme Abattoir is gebouwd op het dak van de Foodmet-markthal op de historische slachthuissite in Brussel en bestaat uit een serre en openluchtgroenteteelt. In de serre van 2000 vierkante meter worden groenten en vis gekweekt via ‘aquaponie’, een combinatie van planten bovengronds laten groeien en viskweek. Op volle capaciteit zal ook de moestuin tot 2000 vierkante meter groeien. Goed nieuws trouwens, want binnenkort opent ook hier een dakrestaurant.

Ropsy Chaudronstraat, 1070 Anderlecht