Artikels
Editie 2

Het venijn in wijn

Ontwijnen met detoxcoach Jacqueline Van Lieshout

leestijd: 20min

Jacqueline van Lieshout gooide in 2016 radicaal het roer om: ze ging van héél gezellige drinker naar geheelonthouder en ondervond daar meteen de positieve effecten van op haar lichaam, geest en tout court: haar hele leven. Ze schreef er het boek ‘Ontwijnen’ over en wil daarmee het bewustzijn rond alcoholgebruik vergroten. “Over vijftig jaar beseffen we hoe debiel we zijn geweest.”

Je bent detoxcoach, maar tot drie jaar geleden dronk je tot twintig glazen wijn per week. Stond je er niet bij stil dat drank en detox niet rijmen?

“Ik had een online detoxprogramma om één keer per jaar gedurende 28 dagen het lichaam te ontgiften. De focus lag op voeding, dus zag ik geen graten in mijn drinkgewoontes. Of misschien was dat een van mijn vele smoesjes, want zo had ik er wel wat: het was vrijdagavond, er was een verjaardag om te vieren, het was zomer, ik was aan het koken, ik had het verdiendna een lastige werkdag, enzovoort.


Die excuses maken de grens tussen sociaal drinken en een verslaving erg vaag. Wanneer drink je te veel?

“Niet zozeer het aantal glazen is van belang, wel de importantie ervan. Wanneer een voortdurende drang naar alcohol je leven beheerst en je plannen om je alcoholconsumptie af te bouwen telkens weer worden gedwarsboomd door het kleinste excuus, heb je een probleem. Alcohol is de enige harddrug die nog sociaal aanvaard wordt. Werd het vandaag uitgevonden, dan zou het meteen worden verboden. Helaas zorgt de bikkelharde alcohollobby ervoor dat een bewustzijnscampagne niet hoger op de agenda wordt geplaatst.”

Venijninwijn
Venijninwijn2

Dat klinkt erg zwaar. Het overheersende idee is toch nog altijd dat alcohol vooral gezellig is?

“Inderdaad, en dat maakt het zo moeilijk te bestrijden. Een glaasje rood is zo romantisch en met een gin-tonic schenk je jezelf een zwoel vakantiegevoel in. De waarheid is dat je met elk glas alcohol het risico op kanker vergroot. Niet dat het nu per se mijn bedoeling is om te pleiten voor een alcoholvrije maatschappij. Ik wil vooral het bewustzijn rond alcoholgebruik vergroten, en het taboe en de ontkenning die heersen bij de grijzezonegroep van sociale drinkers doorbreken, want iedereen drinkt: arbeider, dokter, politicus, …”

Je stopte radicaal met alcohol na een hartfalen van je man. Wat is de belangrijkste tip die je zou geven aan mensen die willen stoppen?

“Onderschat het niet. Alcohol is een zwaar verslavende harddrug en wilskracht een spier die de hele dag aan de slag moet. ’s Ochtends zijn er de goede voornemens, maar dan komen de sociale media loeren, moet je stress en werk trotseren, krijg je een zeurende schoonfamilie aan de lijn, enzovoort. Tegen 17u is het tijd voor een aperitief, is de wilskracht ver zoek en zwicht je voor een glaasje dat alle stress verdooft. Daarom raad ik ook aan om je leven met een open, kritische blik te bekijken: wat wil ik nu precies verdoven? En voor wie ‘stoppen voor altijd’ erg eng lijkt, raad ik aan om een bepaalde periode voor ogen te houden en daar dag per dag naartoe te werken.”


Wat is de impact van een alcoholvrij leven op je lichaam en geest?

“Ik verloor twintig kilo in anderhalf jaar. Ik geniet nu ook van een diepere nachtrust, werk productiever, voel me fitter en beleef emoties intenser. De grootste uitdaging lag voor mij vooral op psychisch vlak, namelijk afscheid nemen van mijn gezellige aperitiefjes. Ik heb een andere invulling moeten zoeken daarvoor, en die heb ik heel spontaan in de natuur gevonden. Ik voel me nu ook een veel leukere moeder, en dat maakt sowieso alles goed.”


Belgische (top)restaurants tonen steeds meer aandacht voor non-alcoholische dranken op het menu, maar vaak zijn dat erg gesuikerde mocktails. Wat drink je tegenwoordig als alternatief?

“In sterrenrestaurants worden steeds vaker theearrangementen uitgewerkt. Die zullen binnenkort ook in andere restaurants opduiken. Zelf ben ik ook een grote theedrinker.”

Venijntest2

ALLEMAAL AAN DE THEE!

Wie geen of weinig alcohol drinkt, kan makkelijk zijn dorst én goesting lessen met thee. Wij selecteerden twee bijzondere trendtheeën: een blauwe thee en kaasthee van Aziatische origine.


Blauwe thee

Uit alle hoeken van de wereld haalt de Nederlandse theesommelier Kiona Malinka tijdens of vlak na de oogst vele soorten thee, zoals ook de Natural Blue Tea. Deze thee wordt getrokken uit de bloesems van de Butterfly Pea, ofte de vlindererwt, afkomstig uit de bergen van de Thaise regio Hang Dong. De blauwe bloemetjes geven je thee een natuurlijke, knalblauwe kleur. In Azi. wordt het kruid vaak gecombineerd met citroengras en wordt de blauwe thee onder meer gedronken om een heldere geest te bevorderen of om veroudering tegen te gaan.
Bij ons wordt de thee vooral geroemd om zijn bloemige smaak met kruidige tonen. Natural Blue Tea kan je zowel koud als warm drinken – bijvoorbeeld als ijsthee of coldbrew tea – en kan je heel veelzijdig combineren.
Je vindt de trendthee van 2019 bij Crusio Thee. De thee van dit Nederlandse kwaliteitsmerk wordt geserveerd in de betere hotels, restaurants, koffie- en cocktailbars. Ook topchef Sergio Herman is fan!


Kaasthee

Met zijn schuimkraagje ziet kaasthee er wat uit als bier, maar in werkelijkheid is dit nieuwe trenddrankje thee met een schuimkraagje van zoete of hartige roomkaas on top.
Kaasthee is al langer een hype in China, Singapore en Hongkong, en verovert via New York en Nederland nu ook onze contreien. Niet alleen omdat de thee bijzonder instagrammable is, maar ook omdat de smaakcombinatie van kaas en thee goed pairt. Kenners voorspellen een mooie toekomst voor de kaasthee, maar in België is het vooralsnog goed zoeken naar een plekje om de thee te proeven of te kopen.
Zelf proberen? Kook wat thee en laat die afkoelen, meng melk en roomkaas in een apart schaaltje, en schep met een lepeltje een mooie schuimkraag van zo’n 2 centimeter.